15-03-07

Er was eens ... (een verhaaltje anno 2007)

Er was eens een crèche, recht daartegenover een schooltje, kleuter- en lageronderwijs. Toch handig, als je kindje naar die bepaalde crèche geweest is, om je kindje in diezelfde straat, gewoon aan de overkant school te laten lopen. Perfect scenario, toch? Nope, niet alle verhaaltjes zijn sprookjes.

 

Eén van de mama’s in de crèche had het idee om haar pekzwarte, schattige, lieve (Belgische!) zoontje in die school in te schrijven. Zoals op vele scholen, dienen ouders daaaaaagen (én nachten!) op voorhand te kamperen voor de school om toch maar bij de inschrijvingen te kunnen. Compleet belachelijk, maar zo werkt “het” nu eenmaal, blijkbaar. Deze zwarte mama kreeg van de andere (blanke) wachtende ouders de o zo charmante en leuke opmerkingen met een “licht” racistisch ondertoontje te horen:

 

“Ge zou beter vertrekken, ze schrijven hier geen kleurlingen in”

“Ge zou uw kind beter gaan inschrijven in een concentratieschool”                 

 

Euh, excuseer?!? Waar halen ouders het idee en het recht om zèlf eventjes te bepalen wie er wel of niet mag ingeschreven worden in de school? Op basis van wat? Huidskleur? Eén of andere geloofsovertuiging? Een diploma, …? Wat voor mensen zijn dat eigenlijk, mensen met een I.Q. en een E.Q. zo groot als hun schoenmaat? Toch deftig voorbeeld dat ze stellen t.o.v. hun eigen kinderen (nog maar kleutertjes nota bene!), efkes van racistje spelen bij 3-jarigen of wat? Duuuh, welkom in de hedendaagse maatschappij misschien?! Hoe bekakt en bekrompen kan een mens zijn zeg.

 

Mijn bloed kookt letterlijk van zo’n toestanden en dan nog zeker als het over kindjes gaat. Hopelijk heeft Renee ook op dat gebied de ingesteldheid van haar ouders mee en zit ze daar nooit zoals die ouders als een halve, kromme wortel leuzes van één of andere partij in de praktijk om te zetten.

 

Gelukkig wordt de mama in kwestie ferm gesteund door enkele enthousiastelingen (mét temperament én karakter) uit de crèche en misschien zal met wat hulp van de reeds gecontacteerde politie en media toch nog wat gerechtigheid geschieden.

 

20:20 Gepost door I. en F. | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dag Renée, wat een mooi meisje ben jij. Ik heb alleen het stukje gelezen over de inschrijvingen in het schooltje rechtover jouw kribbe (via zappy hier beland) en ik ben zeer gechoqueerd over wat die zwarte mama met dito kleutertje te horen heeft gekregen van potentiële mama's en papa's aan die school verbonden. Degoutant. Het lijkt wel alsof mensen steeds maar racistischer worden als het aankomt op een plaatsje bemachtingen in een school. Witte scholen en zwarte scholen, elitescholen en concentratiescholen, de meeste Vlamingen lijken het ok te vinden. Ook in Brussel leeft er bij de Nederlandstalige ouders veel omtrent de inschrijvingen in sommige zeer gegeerde scholen. In Brussel kan je nog als excuus gebruiken dat je een echte Nederlandstalige school wil voor je kindje maar als je eens dieper met hen doorpraat, willen ze vooral een witte school, met vooral geen moslimkindjes. Ik ben ronduit tegen concentratiescholen maar we werken het zelf in de hand. Door te staan kamperen voor bepaalde witte schooltjes, laten we alle migrantenkindjes (weliswaar hier geboren en getogen en velen van hun ouders ook) verschuiven naar de concentratieschooltjes die alsmaar geconcentreerder worden. Waarom gaan we niet voor schooltjes met een sociale mix? Waarom hebben we zoveel schrik van kindjes die er niet uitzien zoals de onze? We zijn echt achteruit aan het gaan hoor. Integratie. We moeten hen wel de mogelijkheid geven om te integreren. Als ze al niet welkom zijn in bepaalde scholen, dan loopt het van in het begin al mank. Het kind al getekend voor de rest van zijn leven. Dom dom dom. Ik hoop dat ze daar in Gent, net als in Antwerpen en in Brussel eens goed gaan nadenken over het inschrijvingsbeleid in de scholen. Gelijke kansen voor iedereen zeg je??? Die kampeertoestanden mochten ze voor mijn part afschaffen, ik vind dat een symbool voor blank egoïsme. Renée meisje, het ga je goed, je hebt het in ieder geval goed getroffen. Kusje uit Brussel

Gepost door: Brusselse mama | 18-03-07

De commentaren zijn gesloten.